A kifejlett emu 170-180 cm magasan hordja a fejét és körülbelül 35-40 kilót nyom. A legtöbb állattal ellentétben a kakast és a tojót külső jegyei alapján nem lehet megkülönböztetni, csak a hangjuk alapján – a kakas röfög, a tojó doboló hangot ad.
A kifejlett emu 170-180 cm magasan hordja a fejét és körülbelül 35-40 kilót nyom. A legtöbb állattal ellentétben a kakast és a tojót külső jegyei alapján nem lehet megkülönböztetni, csak a hangjuk alapján – a kakas röfög, a tojó doboló hangot ad.
A csibék csíkos szőrzettel jönnek a világra. Két-három hónapos korukig olyanok, mint a vaddisznófiak.
Szőrős tollazatuk a bőr alatt felhalmozott zsírréteggel kiegészülve a természet egyik legjobb hőszigetelője, sem a mínusz 20 fokos hideg, sem a 35 fokos meleg nem veszi el a kedvüket a sétálgatástól, futkosástól.
Ez a futkosás akár 50 km/h sebességgel is történhet – de ha csak egy laza galoppról van szó, akkor is több, mint 2,5 métereseket lépnek. Mozgás közben a kb 15 cm-es kis szárnycsonkjukkal egyensúlyoznak, mivel repülésre való szárnyuk nincs.
A tojók képesek verekedni is egy-egy kakasért, s akár 4-5 órán keresztül is küzdenek, egymásnak komoly, néha végzetes sérüléseket okoznak. Párválasztás után a tojók lerakják tojásukat (ezen a földrajzi ponton kizárólag december és március között) majd nem ők költenek, hanem a kakas ül a tojásokon. Ilyenkor a kakas 52-54 napig kotlik, közben testsúlya kb egyharmadát elveszti, mert nem is eszik, hanem az elraktározott zsírból él. A tojó sem hoz neki semmit, mert ő közben már odébb állt és más kakasokkal kokettál – ezek a jelenségek a természetben figyelhetők meg, üzemi tartásban mesterséges keltetőket alkalmaznak.
Hogyan hasznosítható?
Az emut Ausztráliában az őslakosok évszázadok óta ismerték és vadászták – az ausztrál nemzeti címeren is megjelenik – de tenyésztését haszonállatként csak néhány évtizede kezdték el. Ezután az Egyesült Államokban terjedt rohamosan az emu háztáji tartása és nőtt a különböző emu alapanyagokból készülő termékeket előállító kisüzemek száma.
Európában a kilencvenes években került elő a téma, amikor a minőségi marhahús kiváló alternatívájává lett az emuhús– ez akkor fontos igazán, amikor a marhaállományt pl. kergemarha kór veszélyezteti.
Az emu húsa
Az emu húsa a strucchoz hasonlóan rendkívül kedvező tulajdonságokkal bír, ahogy ezt több angolszász kutatás igazolja. Alacsony zsírtartalma és magas ásványi anyag tartalma kiváló élettani hatású. Kimutatták, hogy a marha és a pulyka húsával összehasonlítva az emu húsának vas, magnézium, szelén és B vitamin tartalma messze meghaladja a másik kettőét.
Európában nincs ismert betegsége, a klasszikus baromfibetegségekkel szemben nem érzékeny, így oltani, gyógyszerezni sem kell, „vegyszermentesen” felnevelhető!
Ezenkívül a hús zsírtartalma is igen alacsony és kiemelendő, hogy e kevés zsír is háromnegyed részt telítetlen zsírsavakat tartalmaz, ami a modern konyha prémium alapanyagává teszi ezt a zamatos, vörös húst.
… zsírja
Bőre alatt felhalmozott zsírja szintén figyelemreméltó – amit az őslakosok már sok száz évvel ezelőtt észrevettek. A zsírt, és a belőle feldolgozással, finomítással nyert folyékony olajat az őslakosok többek közt sebgyógyításra, bőrbetegségek és égési sérülések kezelésére, gyulladáscsökkentésre használták és használják mai is, illetve kozmetikai termékek alapanyagaként, mivel kiváló hidratáló és bőrnövekedést serkentő hatást tulajdonítanak neki. A hagyományok alapján történő felhasználás mellett tudományos kutatások sora foglalkozik a témával. Összetételét tekintve az olajsav, a linolsav (omega 6), linolénsav (omega 3) és palmitinsav a főszereplők.
… tojása, tolla
A gyönyörű, avokádószínű, sötétzöld tojás frissen 50-60 dkg-ot is nyom – ez 10-11 tyúktojásnak felel meg, azaz gazdag családi reggeli készíthető egyetlen darabból! A kifújt tojáshéjból pedig némi kreativitással remekművek készíthetők.
Tolla szintén egészen különleges – egy tokból két toll nő. A különböző méretű tollakból szintén sok minden készíthető, portörlő kefétől ruha és lakásdekorációig.